december 5, 2021 Af Linea_Hertzberg Fra

Undgå disse 7 fejl når du skal vælge farve

At vælge farve til et rum eller et møbel, kan være en ret skræmmende opgave – hvor skal du begynde når du står foran farvevæggen i butikken? For at hjælpe dig på vej, og give dig tillid & tryghed i dit valg af farve, har vi samlet de 7 største fejl alle DIY´er oftest gør. 

color advice 3_ small

Den lille farvechip kan være misvisende

Den lille farvechip kan være misvisende

1. Du vælger en farve kun ud fra farven på en farvechip

Bitte små prøver på papir, kaldet farvechips, kan være misvisende! Vi anbefaler at du test-maler en farveprøve af måske flere forskellige farver på et forholdsvis stort stykke pap. Placér pap-stykket i det rum, og op ad den eller de vægge, der skal males. På den måde får du en rigtig god fornemmelse af farven.

Brug derfor disse farvechips som en god hjælp til at pejle dig ind på din endelige farve istedet for.

2Du glemmer at tænke på at farven ændrer sig efter lyset i løbet af dagen

Butikker som forhandler maling (sædvanligvis oplyst med lysstofrør) har ofte gode prøver som man kan se i forskelligt lys, men du skal se      farven i dit hjem/rum, for at kunne få en fornemmelse af hvordan den virkelig ser ud – i dit hjem.

Kig på farven om morgenen, igennem hele dagen, og om natten/aftenen. Lyset ændrer sig rigtig meget i løbet af 12 timer.

Det kan være en rigtig god idé at ‘leve med farven’ et par uger. Mal evt. farven op på et stort stykke pap som du kan flytte rundt på. På den måde har du mulighed for at se farven på forskellige vægge og i flere rum.

3. Du har ikke nogen planer for resten af værelset

Hvis du skal indrette et rum eller område helt, er det rigtig godt at have en plan i forvejen.

En stor fejl mange gør er faktisk  at vælge vægfarve FØR møbler! Tænk hvis du forelsker dig i en smuk navy-blå sofa, som bare slet ikke passer til dine rosa vægge…

Husk at du har alle regnbuens farver når det gælder farver til dig væg, men ofte et mere begrænset udvalg når det drejer sig om møbler og tekstiler.

Måske er du sikker på at du vil have grå vægge? I virkeligheden findes der rigtig mange nuancer af grå. Der er derfor bedst at arbejde ‘bagfra’ – vælg møbler og tekstiler først. På den måde kan du matche din vægfarve til puder, betræk og interiør.

4. Du vælger en for lys farve

Vi kan godt lide hvis du tør prøve spændende farver. Men! Du behøver faktisk ikke at vælge en stærk eller meget intens farve, for at skabe en ‘wauu’-fornemmelse og en følese af noget ud over det sædvanlige.

Ofte vælger folk farver som er alt for koncentreret og intense. Vil du male med en klar farve, så vælg fx. én i en mere støvet nuance eller tilføj en dråbe hvid for at gøre farven ‘mildere’.

Fire vægge malet i en klar og forholdsvis stærk farve, påvirkes af hinanden og gør på den måde også farven mere intens.

5. Du tænker at alle beige nuancer er ens

Vælger du en helt neutral farve, vil resultatet ved at gøre den ca. 25% lysere, give en betydelig mere sofistikeret og luksuriøs nuance.

6. Du tør ikke bryde ‘regler’

De fleste har fx. hørt at man ikke skal male et lille rum i mørke farver. Men – det kan faktisk være med til at skabe en virkelig hyggelig atmosfære. Den mørke farve kan ‘udviske’ hjørnerne i rummet og på den måde ændre indtrykket af den faktiske størrelse. En mørk farve gør alle rum mere indbydende.

7. Du lever med en farve du faktisk ikke bryder dig om

Ja, det kræver lidt arbejde og tid at male om, men det er en af de mest budget-venlige og nemmeste måder at ændre dit hjem på.

De fleste bliver skuffet når den nye farve på deres vægge blev lysere end forventet. Find farven der er nuancen dybere og mal om. Nemt & enkelt! 

Har du spørgsmål til dit farve- & produktvalg, så tvivl ikke med at kontakte os – vi vil meget gerne hjælpe dig i gang med dit næste projekt.

Læs mere om produkter

Læs mere om farver

Rigtig god male-lyst 🙂

color advice4 small